forbrænding

5 metoder til at øge din forbrænding

Føler du, at din forbrænding er gået i stå?

Spiser du for lidt?

Har du været på kur i lang tid og taber du dig ikke mere?

Spiser du sundt, men er dit vægttab gået i stå?

Kunne du bruge noget mere energi i hverdagen?

Mere overskud og mindre stress?

Du er ikke alene. Rigtig mange mennesker går meget op i, hvad de spiser og at de holder sig aktive. Der er dog desværre hos mange en tendens til, at vi altid er på ”kur”. Det at være på kur, bør ikke være noget, man altid er. En kur er en kort periode, typisk på 8-12 uger, hvor man befinder sig i et kalorieunderskud og derved taber et ønsket antal kilo.

Når man er i kalorieunderskud i en længere periode, vænner kroppen sig til at indtage færre kalorier, og man forbrænder derfor færre kalorier. Kroppen bliver mere effektiv til at bruge den energi, vi giver den igennem vores kost.

Det er derfor en rigtig god idé, når man har tabt sig de ønskede kilo, at man bruger en periode på at vænne kroppen til langsomt at indtage flere og flere kalorier. På den måde kan man stille og roligt øge sin forbrænding, hvilket betyder, at man kan spise mere mad, uden at man tager på igen.

 

Hvorfor skal du øge din forbrænding?

Fordelene ved en øget forbrænding er mange. Her er et par stykker:

  • Højere energiniveau
  • Mere overskud
  • Bedre hormonbalance
  • Bedre søvn
  • Bedre præstationsevne
  • Bedre kognitiv funktion
  • Det bliver nemmere for dig, at tabe dig næste gang du går på kur

Hvis du kunne tænke dig nogle af overstående, giver vi dig her et par strategier til, hvordan du kan øge din forbrænding.

 

5 metoder til at øge din forbrænding

 Stop med at være på kur året rundt

Din krop er en kompliceret og effektiv maskine. Den har igennem evolutionen, udviklet sig til at være så energisparende som muligt. Hvis du derfor i en længere periode indtager mindre energi, end du forbrænder, vil kroppen automatisk sætte forbrændingen ned.

Det betyder, at hvis du har været på kur siden d. 1 januar 2017, så er din forbrænding højst sandsynligt meget nedsat siden overstående dato.

Husk derfor at “holde fri” – tag nogle uger ud af “sundhedskalenderen”, hvor du ikke tænker ,så meget over hvad du spiser.

 

Begræns dit stressniveau i hverdagen

Når vi mennesker bliver stressede, udløser vores hjerner et stresshormon kaldet kortisol. Kortisol udløser adrenalin, der sender energi til vores muskler og hjerne. Dette skaber faktisk en kortvarig forhøjelse af vores forbrænding.

Kortisol giver dog også en forøget appetit og giver øger trangen til søde sager (hurtig energi).

Er du nogensinde kommet træt og udkørt hjem fra en hård dag? Faldt valget her på den nemme aftensmad og måske lidt efterfølgende snacks? Det kan du takke stressen for.

Hvis du mindsker dit stressniveau og derved holder dit kortisolniveauet på et mere stabilt niveau, vil du få en mere stabil forbrænding og undgå de fælder, der kommer ved et forhøjet kortisolniveau.

 

Spis flere kulhydrater

Kulhydrater har fået et dårligt i ry på det sidste. Dette et dog i nogen tilfælde meget urimeligt.

Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde. Hvis vi ikke giver vores krop nok energi igennem kulhydrater, skal kroppen finde andre energikilder.

Når vi tvinger kroppen til at finde andre energikilder, begynder den typisk at nedbryde muskelmasse eller fedtdepoter. Kroppen bruger derfor mange ressourcer på at få fat i den energi, hvilket kan gøre os trætte og sløve.

 

Sørg derfor for at kroppen får den nødvendige energi til at klare dagen!

Gode kulhydratkilder kan du få fra frugt, ris, pasta, havregryn, kartofler og grøntsager.

 

Skift cardio ud med styrketræning

Dyrker du cardio flere gange om ugen?

Hvis du er en af dem, der løber lange ture flere gange om ugen eller bruger mange timer på crosstraineren, kan det være, at du skal tage en pause og give kroppen noget ro.

Kroppen vænner sig nemlig til at spare på energien. De mange løbeture kan derfor være med til langsomt at mindske din forbrænding.

Prøv med en god gåtur i stedet eller tag et smut i fitness og løft nogle vægte. Det er nemlig ikke nær så stressende for kroppen.

En god idé er også at stoppe med at træne 6 gange om ugen og skrue ned til 3 eller måske 4 gange ugentligt. Din krop vil derved bedre kunne restituere og du undgår at stresse dit system unødvendigt meget.

Husk på at mere ikke altid er bedre.

 

Spis mere mad

forbrænding

Ved langsomt at øge dit kalorieindtag, kan du vænne din krop til at indtage flere kalorier. Når du langsomt vænner kroppen til at få mere energi, vil kroppen vænne sig til den nye stimuli og din forbrænding forbedres.

Hvis du har en idé om, hvor mange kalorier du indtager på daglig basis, kan du stille og roligt prøve at øge dit energiindtag. Det er en stor fordel, hvis du kender dit nuværende kalorieindtag. Hvis du lige pludselig begynder at spise meget mere end du plejer, risikerer du at blot tage på.

Du kan starte med at øge dit kalorieindtag med ca. 100 kalorier om dagen i en periode. Din krop vil derefter vænne sig til at få mere energi og derfor sætte forbrændingen op. Hvis du eksempelvis har spist 1400 kalorier om dagen i en periode, kan du prøve at sætte dette op til 1500 i et par uger og derefter øge til 1600 og så videre.

Husk dog at din krop foretrækker sund mad. Det vil sige naturligt fremkommende fødevarer så som kød, grøntsager, bønner, gryn, ris, kartofler, frugt m.m. og selvfølgelig ikke junkfood.

 

Prøv dig frem med overstående forslag og sørg også for at få masser af søvn. Husk på at det ikke er sundt at være på kur hele tiden. Nyd livet, spis godt og bliv sundere!

Andre artikler du måske vil synes om:

5 metoder til at øge din forbrænding